Türk Diline Adanan Bir Ömür İlhan Ayverdi
Türk Diline Adanan Bir Ömür İlhan Ayverdi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. tarafından organize edilen "Yaşayan Çınarlar" programı çerçevesinde 21 Nisan 2007 Cumartesi günü saat 16: 30'da Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde İlhan Ayverdi ve eserleri üzerine bir açıkoturum düzenleniyor.
Mehmet Nuri Yardım tarafından yönetilen bu etkinlikte Ömer Faruk Akün, İsmet Binark ve Zeynep Kerman konuşmacı olarak yer alıyor.
Ömrünü Türk diline ve kültürüne adamış olan İlhan Ayverdi, 24 Ekim 1926'da Manisa'ya bağlı Akhisar'da doğdu. Ruslara karşı kahramanca savaşan Dağıstanlı Şeyh Şâmil'in hanımı, babaannesinin halasıdır. İlk ve orta tahsilini Akhisar'da tamamlar. O devirde Akhisar'da lise olmadığı için İzmir'deki Karataş Lisesi'ne kaydolur ve 1943 yazında lise diplomasını alır. Başarılı bir lise tahsilinden sonra maalesef ağır bir peritonite yakalanarak yüksek ateşle yatağa düşer. Bir hayli zayıflar. Yakınlarının aylar süren endişeli bekleyişi sonunda rahatsızlığını atlatıp sıhhatine kavuşur. Ancak bu hastalık, tahsil hayatında iki yıl gecikmeye mâl olur; daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girer.
İlhan Ayverdi'nin hayatındaki en önemli dönüm noktası ise Sâmiha Ayverdi ile tanışmasıdır. Artık on iki yıl süren hocalığın yerini bundan sonra Sâmiha Ayverdi ve Ekrem Hakkı Ayverdi ile berâber yürütülen cemiyet çalışmaları ve özel kültür faaliyetleri alacaktır. Temposunu yavaşlatmaya asla râzı olmayan İlhan Ayverdi'nin sağlık durumu 2004 senesinde iyice bozulur. Uzun zaman hastahânede tedavi görür. Bütün problemler arasında, ömrünün yarısını verdiği lügati tamamlayarak 2005 senesinde neşreder; ancak Topkapı Sarayı'nda yapılan tanıtım toplantısına gelemeyecek kadar rahatsızdır.
Bu müstesna insan Türkçe'ye hediye ettiği Misalli Büyük Türkçe Sözlüğü hazırlamanın huzûru ve çok sayıda dostuna akl-ı selîmi ile her zaman yardım etmenin hazzıyla, 81. yaşına girmiş bulunuyor. İlhan Ayverdi, Kubbealtı'nın Türk dili üzerinde çalışmalar yapmak gayesiyle neşrine karar verdiği Misalli Büyük Türk Lügati'nin hazırlanması ve yazılması işini 24 sene fasılasız yürütmüştür. 13. Asırdan günümüze kadar Türk dilinin envanteri demek olan ve binlerce misalle donatılan bu eser, 2005 yılının Kasım ayında yayımlanmış, edebiyat, sanat ve kültür dünyasının büyük ilgisiyle karşılaşmıştır.